Orientatiecursus film 2.jpg

Maak je eigen film

Film Fotografie/Film /Beeldbewerking

Maak kennis met het medium film

In deze cursus duiken we de filmgeschiedenis in. We bestuderen elke week een ander filmgenre, maar we gaan vooral veel zelf filmen.

Les 1              Slapstick

In de klassieke slapstickfilms van Charlie Chaplin en Buster Keaton spelen grappen zonder tekst een hoofdrol. In verschillende opeenvolgende shots vertellen we een woordloos grappig verhaal, met behulp van een storyboard.

Les 2              sovjetfilm

Na de Russische revolutie vonden filmmakers als Dziga Vertov en Sergei Eisenstein het medium film, en vooral de mogelijkheden van filmmontage, opnieuw uit. Denk maar aan de kinderwagen die de trappen van Odessa af dreigt te denderen in Pantserkruis Potemkin. Lev Koelesjov ontwikkelde montage-experimenten die wij gaan uitvoeren.

Les 3              animatie

De animatiefilm bestaat al net zo lang als film zelf. Met animatie creëer je de illusie van beweging. Wij gaan levenloze objecten tot leven wekken met stop-motion-animatie.

Les 4              western

In de spaghettiwesterns uit de jaren ’60 en ’70 zie je een heel zorgvuldige kadrering, opvallende wisselingen tussen snelle en trage montage en spanningsopbouw door muziek en ander geluid. Iedereen kent de mondharmonica uit Once upon a time in the West.

Les 5              documentaire

De documentaire is een op feiten gebaseerde film. We maken een minidocumentaire met interviews en registraties en besteden extra aandacht aan het belang van geluid in film.

Les 6              videoclip

In de jaren ’80 werd de videoclip enorm belangrijk voor de verkoop van muziek. Snelle montage, veel effecten, verschillende decors. Door de videoclip ontwikkelden andere filmgenres zich ook verder. We maken een videoclip bij een lied naar keuze.

Les 7              film noir

Gleufhoeden, scherpe contrasten, scheve camerahoeken en gevaarlijke vrouwen: dit zijn de gebruikelijke elementen in een film noir. Vaak loopt het ook niet goed af. We filmen een scène waarin we onze zwarte kijke op de wereld tonen.

Les 8              sociale media

Films op sociale media als Instagram en Facebook hebben hun eigen vereisten: niet te lang, ook zonder geluid te volgen, filmen in een ander beeldformaat, gebruik van titels en interactieve elementen. Waar moet je op letten als je goed bekeken wilt worden?

Kijk hier naar een les over cameratechniek van Jeannine.

 

Materiaal

Tijdens de cursus werken we met iPads en microfoons van Wherelant, waarmee we zowel kunnen filmen als monteren. Huiswerk kan je maken met je eigen smartphone.

Deel deze pagina