Interieur a la Matisse (Ashti Schuit).jpg

Schilder een interieur à la Matisse

Tekenen / Schilderen

Het interieur à la Matisse
In deze themaworkshop van vier lessen ga je in de stijl van de bekende schilder Henri Matisse een schilderij van een interieur maken.
Tijdens de eerste les maak je met afbeeldingen uit tijdschriften een collage van je  ‘droom’interieur.  Er wordt aandacht besteedt aan het kleurenpalet van Matisse en aan composities uit zijn latere periode. Aan de hand van de collage maak je een schets die je vervolgens overbrengt op doek, waarna deze wordt ingeschilderd. Het accent ligt op kleuren uit het Fauvisme en vlakverdeling zonder duidelijk perspectief.

Materiaal
Een doek van 30 x 40 cm, olieverf (het liefst op waterbasis), penselen, gamsol (gifvrije vloeistof op je penselen schoon te maken en verf te verdunnen).
Heb je geen olieverf dan is het ook mogelijk om met acrylverf te werken.

Wie was Henri Matisse?
Henri Matisse (1869-1954) is een Franse schilder die gezien wordt als de grondlegger van het Fauvisme. Dat is een stijl met fel contrasterende kleuren naast elkaar. Ook hield hij als een van de eersten geen rekening meer met het perspectief: de voorgrond staat op hetzelfde plan als de achtergrond. De kritiek vanuit de kunstwereld op zijn werk was aanvankelijk vernietigend. Men schreef onder andere “Afgezien van de gebruikte materialen, heeft dit alles niets meer met schilderwerk te maken. Het zijn barbaren die men bij ongeluk verf in handen gaf, kinderen die men naar hartenlust met een schildersdoos liet morsen...”.

Matisse was een kunstenaar, die naast het schilderen ook grafiek, decoratie en sculpturen maakte. In zijn latere jaren schilderde hij vooral bloemen, weelderige planten, zonnige interieurs en sensuele vrouwen. De vormen werden steeds eenvoudiger en toen hij door ziekte niet meer kon schilderen maakte hij ‘knipsels’ uit gekleurd papier.

Deel deze pagina