Morandi.jpg

Schilder een stilleven à la Morandi

Tekenen / Schilderen

In deze themacursus van vier lessen gaan we een stilleven schilderen à la de Italiaanse kunstenaar Giorgi Morandi. De eerste bijeenkomsten wordt er aandacht besteed aan perspectief, licht/donker, aan het maken van een boeiende compositie en het weergeven van een vlak. Je gaat werken met een beperkt kleurenpalet. En de voorwerpen die gebruikt worden zijn eenvoudig, net zoals bij Morandi.

Materiaal
Een doek van 30 x 40 cm, olieverf (het liefst op waterbasis), penselen, gamsol (gifvrije vloeistof op je penselen schoon te maken en verf te verdunnen). Heb je geen olieverf dan is het ook mogelijk om met acrylverf te werken.

Wie was Giorgio Morandi?
De Bolognese kunstenaar Giorgio Morandi (1890-1964) was een meester in stillevens. Met zijn in zachte kleuren geschilderde vazen, potjes en flessen veroverde hij een belangrijke plek in de kunstwereld. Morandi woonde en werkte in Bologna, waar hij een teruggetrokken bestaan leidde. Hij woonde samen met zijn drie ongehuwde zussen onder één dak en bracht de meeste tijd door in zijn atelier. Hij ging slechts sporadisch op pad en verliet Bologna zelden.

Zijn studio had slechts één raam, dat uitkeek op een binnenplaats. Hier tekende, las en sliep hij. Er stonden slechts een paar meubels: een tekentafel, een boekenkastje en een schildersezel. Langs de wanden had hij planken gemaakt die doorbogen onder het gewicht van de kruiken, glazen, potten en vazen die voor Morandi’s meesterwerken ‘model’ stonden.

Deel deze pagina