iac2.jpg
Dust in the wind, foto.jpg

Filmmaand: lezing en film

Fotografie/Film /Beeldbewerking

Film plus lezing in één

Speciaal voor dit programma worden twee films geprogrammeerd bij het Filmhuis Purmerend gekoppeld aan een lezing bij Cultuurhuis Wherelant, verzorgd door filmrecensent Hugo Emmerzael. Hugo specialiseert zich in grotere verhalen over films, hun makers, acteurs/actrices, genres, productielanden en tijdsvakken op toegankelijke en enerverende wijze te duiden, verklaren en analyseren voor een geïnteresseerd publiek. 

Dust in the wind – Hou Hsiao-hsien, Taiwan, 1986, 109’.
Met ‘Dust in the wind’ behaalde de Taiwanese regisseur Hou Hsiao-hsien (o.a. ‘The Assassin’, uit 2015) een van zijn eerste artistieke en commerciële successen. Het is een mooi, klein drama over een jong stelletje die als buurkinderen opgroeien en vanuit het kleine mijnwerkersstadje naar de stad Taipei trekken om geld te verdienen. Ze vinden er allebei werk. Ze hebben een vanzelfsprekende relatie zonder hun gevoelens te verwoorden, maar zweren elkaar wel eeuwig trouw. Iedereen gaat er zonder meer vanuit dat ze met elkaar zullen trouwen. Hun relatie wordt echter stevig op de proef gesteld op het moment dat Wan in dienst moet. Heeft zijn vriendin echt op hem gewacht, of rest hem niets anders dan terug te gaan naar zijn geboortestadje, waar alleen zijn opa op hem wacht!

In another country – Hong Sang-soo, Zuid-Korea, 2012, 89’.
Een jonge filmstudente vlucht vanwege oplopende schulden met haar moeder naar de Zuid-Koreaanse badplaats Mohang. Om haar zenuwen te bedwingen begint ze met het schrijven van een filmscript over drie vrouwen die Anne heten, en gespeeld worden door Isabelle Huppert. De eerste Anne is een succesvol Frans filmmaakster. In het tweede deel is Anne de vrouw van een rijke autofabrikant. Anne nummer drie heeft net een pijnlijke scheiding achter de rug. De terugkerende en onvermijdelijke rode draad in de drie verhalen wordt gevormd door de jonge hotelhoudster, de strandwacht en de vuurtoren. Daarnaast komen objecten uit ieder deel ook voor in de andere verhalen, waardoor deze elkaar lijken te kruisen. De gehele cast, met Huppert in één van haar zonnigste rollen, staat met zichtbaar veel plezier te spelen in dit stijlvolle drieluik. Hoewel de rollen door dezelfde acteurs gespeeld worden, heeft ieder personage een ander karakter en zijn de omstandigheden steeds weer verschillend.

LET OP: Er is een wijziging in het programma vanwege ziekte van de docent

  • Dinsdag 17 maart is de vertoning van de film In another country bij het Filmhuis
  • Donderdag 19 maart volgt daarop de lezing over de film bij Cultuurhuis Wherelant

Dit is tegengesteld aan de opzet van het programma, maar het blanco ervaren van de film, met toelichting achteraf heeft ook voordelen. Er is dan meer mogelijkheid om gerichte vragen te stellen die de film bij u heeft opgeroepen.

  • Dinsdag 24 maart zal de vertoning plaatsvinden van de film Dust in the wind bij het Filmhuis
  • Donderdag 26 maart volgt de lezing over deze film bij Cultuurhuis Wherelant.

Kosten
De prijs voor de twee lezingen samen is € 20,00.
Voor wie de lezing gevolgd heeft verleent het Filmhuis een kortingsprijs van € 5,00 per film.

Locatie lezingen: Cultuurhuis Wherelant, van IJsendijkstraat 403 in Purmerend
Tijdstip lezingen: donderdagavond 19.30 - 21.00 uur

Locatie Film: Filmhuis Purmerend, Kerkstraat 11. 
Website filmhuis:  www.filmhuispurmerend.nl

 

Deel deze pagina