KG2.jpg
Cursus kunstgeschiedenis_Joanna Zegers2.jpg

Kunstgeschiedenis - de grote stijlperiodes

Kijken is de basis van de kunsttheorie – ONLINE 
Bekijk en beleef de grote stijlperiodes in de Kunstgeschiedenis
Vanaf het voorjaar van 2021 worden de cursussen ONLINE aangeboden. Voor deelname heb je een computer of laptop/Ipad nodig met camera en microfoon. Je ontvangt een uitnodiging van de docent via mail.  Hierin staat een link die je aan kunt klikken om deel te nemen. Heb je nog niet eerder met het programma Zoom gewerkt? Klik dan hier voor een instructiefilmpje.

Een boeiende cursus voor iedereen die graag naar kunst kijkt en meer kennis wil vergaren. Kenmerken van een stijl komen aan bod, maar ook voor wie werd de kunst gemaakt en welk doel had die kunst? En niet onbelangrijk: hoe ervaren wij die kunst nu en hoe zou dat vroeger zijn geweest? Begrijpen en zien hoe een stijl zich heeft ontwikkeld verhoogt het genieten van kunst.

Elke stijlperiode wordt intensief behandeld. Daarbij wordt actief samen gekeken, besproken en verwerkt, soms gaan de cursisten een tekening maken of beschrijven uitgebreid wat zij zien en beleven.

De cursus bestaat uit verschillende delen die op elkaar aansluiten, maar je afzonderlijk kunt volgen:

Deel 1: De kunst van de oude tijd (voorjaar 2021)
Deel 2: Van middeleeuwen tot renaissance (najaar 2021)
Deel 3: Van barok tot realisme (najaar 2021)
Deel 4: De kunst van de moderne tijd (voorjaar 2021)

In het voorjaar 2021 komen deel 1 en deel 4 aan bod

Deel 1: De kunst van de oudste tijd
Donderdag van 14.30-16.30 uur.
We starten in de prehistorie en bekijken wat de invloed is geweest van landbouw en beschaving op de kunstzinnige uitingen van mensen.

Deel 4: De kunst van de moderne tijd
Woensdag van 14.30-16.30 uur.
Eind negentiende eeuw wordt wel de kraamkamer van de moderne kunst genoemd. Er vinden grote veranderingen plaats in de kunst en veel mensen ervaren nog steeds een afstand tot die 'moderne kunst’. Ik wil samen met de cursisten uitzoeken wat er zo boeiend aan die kunst is en wat we er aan kunnen beleven. Ook vanuit het standpunt van de kunstenaar zelf.

In de cursus neem ik je mee langs vele stromingen waarbij altijd de cultuurhistorische context wordt uitgelegd. Deze lessen zijn zo ingericht dat we eerst kijken naar een werk en dan pas de kennis inschakelen. Dus veel beeldmateriaal en veel vragen, ook van de cursisten! 

Introductiefilmpje cursus Kunstgeschiedenis 
In onderstaand filmpje vertelt docent Joanne je in het kort wat je kunt verwachten van deze leuke cursus.

Deel deze pagina