KG2.jpg
Cursus kunstgeschiedenis_Joanna Zegers2.jpg

Kunstgeschiedenis, de grote stijlperiodes

start- / einddatum les tijden aantal lessen docent geschikt voor kosten inschrijven
do 14 jan '21 t/m do 25 mrt '21 14:30 - 16:30 uur 10 lessen Joanne Zegers Volwassenen (18+) 150
Inschrijven
wo 03 mrt '21 t/m wo 07 apr '21 14:30 - 16:30 uur 6 lessen Joanne Zegers Volwassenen (18+) 90
Inschrijven
do 11 mrt '21 t/m do 20 mei '21 14:30 - 16:30 uur 10 lessen Joanne Zegers Volwassenen (18+) 150
Inschrijven

Kijken is de basis van de kunsttheorie

Bekijk en beleef de grote stijlperiodes in de Kunstgeschiedenis

Een boeiende cursus voor iedereen die graag naar kunst kijkt en meer kennis wil vergaren om de context te begrijpen. Wat zijn de kenmerken van de verschillende stijlperiodes, hoe gaat de ene periode over in de andere en wat zijn de belangrijke vertegenwoordigers?

Begrijpen waarom een stijl ontstaan is en hoe deze zich heeft ontwikkeld,  verhoogt het genieten van kunst. De lessen gaan uit van het idee dat kijken de basis is van de kunsttheorie. Door verbanden te leggen in wat we hebben gezien kunnen we ook verbanden leggen in de theorie. Zo ontstaat een netwerk aan associaties en kennis waarmee je de kunst op een eigen manier kan benaderen: met meer achtergrond informatie, maar ook met meer zelfvertrouwen. 

Elke stijlperiode wordt in een paar lessen behandeld. Daarbij wordt actief samen gekeken, besproken en verwerkt, soms gaan de cursisten een tekening maken of beschrijven uitgebreid wat zij zien en beleven.

De cursus bestaat uit verschillende delen die je afzonderlijk kunt volgen:

Deel 1: De oudheid
Deel 2: De Renaissance) 
Deel 3: De moderne kunst (op de woensdagmiddag)

De periode aan het eind van de negentiende eeuw en begin twintigste eeuw wordt wel de kraamkamer van de moderne kunst genoemd. Wat maakt moderne kunst zo boeiend? Wat betekent het (of wat zou het kunnen betekenen?!) en waar komt die stijlbreuk vandaan aan het eind van de 20ste eeuw?

Docent Joanne geeft al jaren lessen en lezingen over kunst en deze periode blijft haar boeien. In de cursus neemt zij je mee langs vele stromingen waarbij altijd de cultuurhistorische context wordt uitgelegd en het persoonlijk verhaal van een aantal kunstenaars aan bod komt.

Waarom werd deze kunst gemaakt? Wat zeggen de makers zelf? Wat zegt de tijd? De onderliggende vraag daarbij is altijd: kunnen wij ook zien wat er wordt gezegd en beweerd over deze werken? Deze lessen zijn zo ingericht dat we eerst kijken naar een werk en dan pas de kennis inschakelen. Dus veel achtergrond informatie, veel beeldmateriaal en veel vragen, ook van de cursisten! 

Introductiefilmpje cursus De grote stijlperiodes in de kunstgeschiedenis
In onderstaand filmpje vertelt docent Joanne je in het kort wat je kunt verwachten van deze leuke cursus.

Deel deze pagina