Blog Cultuurhuis Wherelant

Doener Yvonne maakt het weer waar voor Kunstgenoten
Het is donderdagochtend op Wherelant. Een grote groep mensen die de 60 gepasseerd zijn maken zich op, om onder leiding van Yvonne Staats een ochtend creatief bezig te zijn binnen het project Kunstgenoten.

“Toen mijn man een herseninfarct kreeg moest ik stoppen met ons werk, de bloemenhandel in Duitsland. Tijdens een open dag in 2003 liep ik bij het vroegere Wherelant naar binnen. Ik zocht iets voor mezelf. Tijdens die open dag wist ik: Hier moet ik zijn! Ik ben toen begonnen met schilderen. Dat was een openbaring!”, vertelt Yvonne. Ze praat als een waterval. “Ik ben hier vrijwilliger en ik ben een doener, houd alles in de gaten, als anderen naar huis gaan kijk ik nog even of alles gedaan is! Dat heb je als je 35 jaar drie bloemenwinkels hebt gehad met 15 man personeel”.

Yvonne heeft sinds de open dag in 2003 bijna alle cursussen gedaan die er gegeven worden. “Ik heb nu van alles een beetje verstand”, zegt ze. “Ik word daarom vaak ingeschakeld bij activiteiten en ik vind Wherelant een warm bad. Het is fijn om een project als Kunstgenoten te mogen organiseren en begeleiden. Mensen te helpen, niet alleen met een techniek, maar vooral ook met het sociale, dat ze zich hier kunnen thuisvoelen”. Kunstgenoten is een project van De Bibliotheek, Spurd en Wherelant om te voorkomen dat mensen die wat ouder worden en misschien alleen wonen, vereenzamen.

“We bieden ze een fijne ochtend met activiteiten die passen in ons kunstaanbod, maar we zijn ook wel eens gaan snookeren en volgend jaar krijgen we een lezing over het verzet in de tweede wereldoorlog.

En, waarom we in Duitsland bloemen verkochten? Daar betaalden ze voor 1 roos hetzelfde bedrag als hier voor 10.”

 

Maak kennis met de deelnemers van Atelier voor Twee
13 NOVEMBER 2019 - Iedere woensdag- en zaterdagochtend heeft Wherelant een Atelier voor Twee. Dit is een fijne plek waar kwetsbare senioren samen met hun partner, dochter of vriendin iets moois maken. Of iets geks, of iets zomaar. Samen een ochtend met kunst bezig zijn, even weg van thuis. 


Sonja woont in Alkmaar en komt met haar moeder die Alzheimer heeft, iedere woensdagmorgen naar het “Atelier voor twee”.
De casemanager van moeder heeft ervoor gezorgd dat ze dit doen. “Erg leuk om te doen en fijn om op deze manier met elkaar contact
te hebben. Creativiteit is goed voor haar”, vindt Sonja.

 
Will wordt geholpen door Fernanda. Zij is vrijwilliger bij Wherelant en op woensdag is zij er voor Will. Haar man, Peter, is er ook.
Ze komen samen. Doordat Fernanda Will helpt kan Peter zich helemaal op zijn eigen creatie richten.

 
Karin komt uit Haarlem en als het kan komt ze met haar gehandicapte tante Lidewijde mee. “Het is fijn voor mijn man dat ik dit heb,
kan hij een ochtend zijn eigen gang gaan. Ik heb wel gevraagd of hij mee wilde, maar nee. Hij is loodgieter. Dit vindt hij niks.
Maar ik heb er erg veel plezier in en het is een stimulans om thuis weer wat te doen.”


Adri maakt een olifant van draad. Hij heeft Parkinson. Hij komt samen met zijn vrouw Ria. “Adri zit ook op een Rockkoor”, zegt ze,
“en op Dynamic tennis. Het is leuk dat we dit nog samen kunnen doen. Met vakantie kan niet meer. Dit dus wel en het is een leuke groep.”
Klik hier om meer te ontdekken over Atelier voor Twee.

Deel deze pagina