Downloads #ThuisMetWherelant
Activiteiten #ThuisMetWherelant
Nu er zo veel mensen thuis zitten, wil Cultuurhuis Wherelant nieuwe mogelijkheden bieden om met elkaar in verbinding te blijven. Daarom starten we #ThuisMetWherelant, waarbij iedereen online wordt uitgedaagd met creatieve activiteiten.
Wat moet je doen?
1. Het primaire platform is Facebook. Daar hebben we een groep aangemaakt: #ThuisMetWherelant
2. Word lid van de groep en ontvang regelmatig leuke creatieve opdrachten voor thuis.
3. Deel je resultaten met andere groepsleden onder de post en bewonder die van anderen!
Geen Facebook?
We kunnen ons voorstellen dat je zelf geen Facebook hebt of kan aanmaken. Dan is het ook mogelijk om je bijdrage op je eigen social media te plaatsen met de hashtag #ThuisMetWherelant of te sturen naar info@wherelant.nl. Wij voegen deze dan toe op de pagina.
Activiteit 1 - Toevalstekenen
Doe mee met onze 1e creatieve thuisopdracht en ontdek hoe je door toeval de meeste leuke tekeningen kunt maken. Je begint met een vrije vorm...
Activiteit 2 - Een stiftgedicht
Beeldend docent Sasja Scheijde maakte deze leuke opdracht die je eenvoudig thuis kunt doen met een tijdschrift en een stift. Doe mee en maak een gedicht zoals je nog nooit eerder deed! Bekijk de uitleg in het korte filmpje en dan heb je meteen zin om aan de slag te gaan!
Activiteit 3 - Tasje van vilt
In deze les maak je een tasje of portemonnee van vilt of een ander geschikt materiaal. Marieke Greeve geeft elke week les aan de kinderen van de KinderKunstAcademie en zij maakte deze leuke opdracht die je hier kunt downloaden.
Activiteit 4 - Letterchaos
Voor iedereen die thuis zit heeft onze docent Sandra Krougman een leuke opdracht gemaakt, waarbij je iets leert over handlettering. Dit is de kunst van het schrijven en tekenen van mooie letters. Een prachtig filmpje vol inspiratie!
Activiteit 5 - Als je door de bomen het bos niet meer ziet
Het is hoog tijd om een klassieke potloodtekening te maken! Docente Annet Kaat heeft een leuke opdracht verzonnen als je in deze tijd door de bomen het bos niet meer ziet. Waarschijnlijk gaat het hierna beter! Bij deze de pdf van activiteit 5.
Activiteit 6 - Frotteren en collage maken
We zijn week 3 ingegaan van de landelijke ‘intelligente lockdown’. En we worden inderdaad steeds slimmer 😄 Na deze leuke opdracht van docente Carolien Broersen weet jij bijvoorbeeld wat ‘frotteren’ is. En hoe je dat kunt doen met voorwerpen uit je huis. Bekijk het in het filmpje en maak je eigen textuur-kunstwerk!
Activiteit 7 - WC-rol oorbellen
Op 1 april moet er een beetje gelachen kunnen worden! Dat kun je doen met je zelf gemaakte oorbellen in de vorm van wc-rollen! Hopelijk heb je de afgelopen tijd genoeg wc-papier gehamsterd om ze te kunnen maken. Als je deze draagt, hoor je er dit voorjaar hélemaal bij! Zie hier de instructie.
Activiteit 8 - Cactus
Deze activiteit is speciaal voor de mensen die deze tijd een beetje prikkelbaar zijn. Waarschijnlijk heb je wel ergens een kartonnen doos liggen. Vervolgens maak je er met de hulp van Natasha Meijer een stoere cactus van! En het mooie is: je hoeft deze geen water te geven! Kijk hier hoe je het doet!
Activiteit 9 - Mandala
Hopelijk zet het gevoel van het mooie weer zich nog even voort in deze fijne opdracht van Sasja Scheijde. Zij leert je stapsgewijs hoe je een mandala kunt maken. Het repeterende patroon maakt je hoofd even leeg en daarna kun je 'm met trots bewonderen!
Activiteit 10 - Wolpopje
Onze docente Marieke Greeve heeft weer iets leuks verzonnen wat je samen met je kinderen kunt doen. Het enige wat je nodig hebt is wil, een knijper, karton en wat creativiteit! En het leuke is dat je na afloop een vriendje hebt om mee te spelen!
Activiteit 11 - Decoratieschilderen: paasmandje
Rob de Heer is een van onze docenten die heel veel kan. En een van die dingen is decoratieschilderen! Deze keer maakt hij een toepasselijk mandje voor de paaseitjes, maar je kunt in principe alles in een nieuw jasje steken. Leer hier de fijne kneepjes van het vak!
Activiteit 12 - Lentebloemen
Met deze leuke opdracht van docente Chantel Frankfort kun je de lente in huis halen! Van deze lentebloemen word je weer helemaal vrolijk. Ze zijn niet moeilijk om te maken dus leuk om samen met je kinderen te doen. We zijn benieuwd naar jullie creaties! Hierbij het filmpje:
Activiteit 13 - Dopring
Deze grappige ring kun je maken met hulp van onze docente Sacha Ofman, die bij Cultuurhuis Wherelant de cursussen sieraden maken geeft. Probeer het zelf en laat iedereen trots je ring zien. Of vraag iemand ten huwelijk...
Activiteit 14 - Vrolijk kaartje
In dit filmpje van docente Sandra Krougman leer je stap voor stap hoe je een kaart maakt met handlettering, ofwel de kunst van het schrijven en tekenen van mooie letters. Je kunt de opdracht precies namaken of met deze tips je eigen tekst maken. Laat je inspireren!
Activiteit 15 - Fotostrip
Dit is een leuke thuisopdracht van theaterdocente Marianne van Zeijlen. Je kunt samen een verhaal bedenken en dat vastleggen in foto’s. Misschien ken je ze ook wel van Ype: fotostrips.nl Doen jullie mee?
Activiteit 16 - Kleifluitje
Heb je nog klei in huis? Dan kun je dit leuke fluitje maken! Docente Saskia de Rooy is onze kei in klei. Dus al iemand het kan, dan is zij het. Het is makkelijk en klei hoeft niet duur te zijn, dus eigenlijk is het een fluitje van een cent! Zie hier het filmpje:
Activiteit 17 - Bloemen- en planteninspiraties
De natuur bloeit volop in deze tijd. Docent Betteke Akkerman heeft zich hierdoor laten inspireren en een leuke opdracht verzonnen voor kleurrijke schilderijen en tekeningen met bloemen en planten. Ga naar buiten, kijk om je heen, kom snel weer naar huis en pak je potloden en kwasten! Want het is tijd om ze op papier te zetten! Betteke legt in dit document uit hoe!
Activiteit 18 - Creatieve ideeën voor Koningsdag
Op deze bijzondere Koningsdag willen we jullie graag wijzen op een leuke site die we voorbij zagen komen: 20 leuke knutselideeën voor 27 april! Een kroon, een rood-wit-blauw armbandje of een stoere leeuw; het zit er allemaal tussen. Kies zelf uit welk idee het beste bij jou en de materialen die je in huis hebt past! Kijk op: www.ladylemonade.nl/knutselen-koningsdag
Activiteit 19 - Stempelen met gember
Docente Marieke Greeve denkt altijd 'out of the box'. Natuurlijk kun je stempelen met aardappels, maar kun je ook stempelen met gember? Bekijk het antwoord in het filmpje en probeer het zelf!
Activiteit 20 - Levensboom
Docente Natasha Meijer heeft de gave om opdrachten te bedenken waar je blij van wordt! Zodra je de lesbrief van de Lente Levensboom opent, krijg je gelijk zin om te beginnen! Vooral heerlijk om mee aan de slag te gaan aan de keukentafel met een kop thee en iets lekkers. Pak wat tijdschriften, papier, lijm en een schaar en laat je fantasie de vrije loop. Kijk hier hoe!
Activiteit 21 - Reliëf van een munt
Op 4 en 5 mei herdenken we de Tweede Wereldoorlog en vieren we de bevrijding. Een mooie gelegenheid om een herdenkingsmunt te maken ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid. Docente Saskia de Rooy leert je hoe je dit kan doen. Kijk naar het filmpje:
Activiteit 22 - Ma de liefste
Het is bijna Moederdag! Dus hoog tijd om voor haar aan de slag te gaan. Want in deze bijzondere tijden kunnen alle moeders wel iets extra liefs gebruiken. Dus pluk vandaag een boel madeliefjes, droog ze en en maak er later een kunstwerk van waarmee je kunt zeggen dat zij de allerliefste op de hele wereld is! In dit filmpje legt docente Carolien Broersen uit hoe je het doet:
Activiteit 23 - Doosje van wc-rol met verrassing
Docente Carolien Broersen zit niet graag stil en daarom bedacht zij nóg een moederdagcadeautje. En dat past ook nog eens goed in deze tijd, want het is gemaakt van wc-rolletjes en die hebben we vandaag de dag genoeg! Dus ren naar de wc voor een grote boodschap, zorg voor je materiaal en ga aan de slag. Doe mee en bekijk de video:
Activiteit 24 - Huisdier zonder zorgen
Docente Tabita Blok heeft weer iets leuks bedacht: een huisdier dat je geen eten hoeft te geven, niet uitgelaten hoeft te worden en niet poept of plast. En je kunt helemaal zelf bepalen welk dier het is. Het enige wat je nodig hebt is karton, een stift en een schaar of scherp mes. En binnen een mum van tijd heb je een viervoeter in huis die áltijd vrolijk is. Althans, als jij 'm zo maakt!
Zie hier de pdf met de instructie!
Activiteit 25 - Gedrukt schilderij
Docente Jantine Geels heeft een educatieve én uitdagende opdracht gemaakt aan de hand van een instructiefilmpje van Sandrine Lambert. In de opdracht wordt uitgelegd hoe je met behulp van een melkpak een zogenaamd 'gedrukt schilderij' kunt maken, een droge naaldtechniek zónder pers. Deze schilderijen waren de specialiteit van kunstenaar Hercules Segers. Lees en zie hier hoe je te werk gaat.
Activiteit 26 - Petflesbloemen
Natasha Meijer weet al snel van niets iets te maken. Bij Wherelant maakt ze het vaak even gezellig met een bloemetje op tafel. Wil je bloemen die wat langer meegaan? Maak ze dan eens van plastic flessen! Het is niet moeilijk en ziet er wel kunstzinnig uit. Je kan ze natuurlijk ook weggeven aan iemand die wel een hart onder de riem kan gebruiken. Probeer het ook!
Activiteit 27 - Lapis lazuli imitatie
Lapis lazuli werd in het oude Egypte de 'steen des hemels' genoemd vanwege de gouden pyriet-spikkels die doen denken aan een sterrenhemel. Docent Rob de Heer is een meester in het imiteren van materialen en texturen en leert je in de deze opdracht hoe je deze prachtige steensoort na kunt maken met verf en goud. Een heerlijke opdracht voor de creatieveling die zichzelf wil uitdagen!
Kijk hier hoe je het doet.
Activiteit 28 - Schakelarmband
Onze docente Sacha Ofman is een expert op het gebied van edelsmeden en sieraden maken. Voor de mensen thuis maakte zij een leuke opdracht die je kunt doen met (koper)draad, een tang en wat fijne motoriek : Het resultaat is een zelfgemaakte armband die je trots aan iedereen kan showen of aan iemand kan geven. Succes!
Activiteit 29 - Een detail tekenen
Heb je wel eens iets van héél dichtbij bekeken? En dat getekend? Nee? Dat zou je dan echt eens moeten doen, want er gaat een wereld voor je open! Je voelt je een mier of misschien wel een lieveheersbeestje. Wij zeggen altijd maar zo: je kunt alleen het grotere plaatje zien, als je óók oog hebt voor detail. Kijk hier hoe docente Carolien Broersen dat doet:
Activiteit 30 - Ik zie, ik zie wat jij niet ziet...
Natasha Meijer leert je goed te kijken naar wat de natuur ons geeft. En ook hoe die je weer verder kan brengen in je creatieve proces. Want zoals de oude Grieken al zeiden: "In de natuur is geen wifi, wel een betere verbinding."
Ga je mee op wandeltocht?