Illy2.jpg

Expositie deelnemers Coachingsatelier

Colour Connection in de Kerkhof-galerie

Van zaterdag 27 juni t/m zondag 12 juli exposeren Illy, Jelle en Maureen in de Kerkhof-galerie en beeldentuin aan de Overweersepolderdijk in Purmerend. Zij hebben deelgenomen aan het coachingstraject KunstWerkt! van Cultuurhuis Wherelant en Reakt.

De expositie COLOUR CONNECTION toont een mooi overzicht van het werk van de deelnemers: 

- Keramiek en schilderijen van IllyLovesArt
- Schilderijen van Jelle Verkuijlen
- Poëzie, schilderijen en keramiek van Maureen van Rij

De expositie is geopend op de vrijdagen, zaterdagen en zondagen van 27 juni t/m 12 juli van 13:00 – 16:00 uur. 
De tuin, waarin ook monumenten en beelden staan van Wil van Blokland, George van Heeteringen, Gerard Höweler, Co Latuhamina en Godelieve Smulders is dagelijks geopend van 10:00 – 17:00 uur.

IllyLovesArt
Illy is opgegroeid in een familie waar altijd kunst en mooie antieke voorwerpen in huis waren. Mede dankzij een opleiding tot leraar Biologie en de invloed van haar vader heeft ze geleerd om écht te kijken. Details te zien, die anderen mogelijk missen en zich verwonderen over het vakmanschap en het vernuft van creaties, zowel in de natuur als in de kunst. Haar geheel eigen stijl doet door het spel van kleuren, lijnen en licht denken aan het impressionisme, een kunststroming waar ze als jong meisje al naartoe werd getrokken. “Het gebruikte materiaal helpt mij, daagt mij uit, het geeft mij begrenzing en nieuwe mogelijkheden om te experimenteren met vorm en kleur.” Haar rijke gevoels- en fantasieleven is een niet uitputtende bron van inspiratie en ze zoekt naar de grenzen van wat ze met materialen en technieken kan maken. Haar doel is dan ook deze veelzijdigheid door te blijven ontwikkelen en werk te blijven maken dat haarzelf raakt. Door mee te doen aan het traject van Reakt en Cultuurhuis Wherelant, genaamd Coachingsatelier is ze in aanraking gekomen met diverse technieken en materialen waar ze thuis niet mee aan het werk kon en de kennis die is opgedaan bij de lessen van professionele kunstdocenten heeft haar nog meer mogelijkheden gegeven voor toekomstig werk. Recent is Illy verhuisd naar het noorden van Zaanstad. Haar nieuwe plek in een meer natuurlijke omgeving met meer ruimte om te werken zal haar doel om als zelfstandig kunstenares aan de slag te zijn zeker ten goede komen.

Maureen van Rij
Maureen (Morien) van Rij is geboren op 19 juli 1968 te Amsterdam. Sinds 20 jaar woont zij met haar vriendin en drie katten in Zaandam. Creatief gezien is Maureen heel breed geïnteresseerd. Zij houdt van expressie door gebruik te maken van veel lijnen en het liefst felle of opvallende kleurcombinaties. Wat haar aanspreekt is het toepassen van realistische symboliek die ze samenvoegt in haar “krijtschilderijen”, en volgt ze graag de vrolijke noot en de humor. Op het gebied van tekenen werkt zij het liefst met potlood en/of houtskool. In kleurrijk schilderwerk werkt ze graag met acrylverf en spreekt het haar aan dit te combineren met pastelkrijt. Aangaande keramiek houdt zij ervan om ook in de klei te tekenen, en van het uitkerven tot vormen of om met klei te beeldhouwen. Vrij nieuw op haar pad is schrijven en dichten. Alhoewel ze in de loop van de tijd veel verhalen en gedichten geschreven heeft, is zij sinds een paar jaar haar zelf geschreven gedichten ook gaan voordragen en heeft zij in 2019 een poëziewedstrijd gewonnen, met haar gedicht “Wat mij dierbaar is”. Sindsdien heeft zij dit gedicht en andere gedichten van haar hand op verschillende plekken voorgedragen. Onder de gelijknamige titel heeft zij in juni 2020 een gedichtenbundel uitgegeven. Met het schrijven en voordragen van Herstelgedichten hoopt zij te laten zien hoe gemakkelijker met kwetsbaarheden om te gaan, hoe herkenbaar moeilijke situaties kunnen zijn, en om te laten zien hoe levendiger en vrolijker in het leven te staan. Zij vertrouwt erop dat door het aanboren van creativiteit en door het lef te hebben om bezig te zijn met kunstzinnige vorming, je veel plezier en voldoening in je dagelijks leven aan kunt brengen. Zij is de docenten en coaches van Cultuurhuis Wherelant en Reakt dankbaar dat zij tot dit besef heeft kunnen komen.

Jelle Verkuijlen
Mijn naam is Jelle Verkuijlen. Ik ben geboren te Hoorn in 1982. Als kind had ik een brede belangstelling en een grote fantasie. Ik hield veel van tekenen en lezen. Na de middelbare school wilde ik studeren. Ik begon met Industrieel Ontwerpen in Delft, maar dit ging niet goed. Toen probeerde ik Biologie en daarna Natuurkunde in Amsterdam. Op mijn 23ste werd ik gediagnosticeerd met schizofrenie, waardoor ik een andere weg moest zoeken. Ik bleef wel creatief en hield me bezig met game-design en raps. In 2012 kreeg ik een zware psychose, waar ik langzaam van herstelde. Nu houd ik mij vooral bezig met schilderen. Ik probeer mijn eigen bedenksels in beelden te vatten en ben meer geïnteresseerd in wetenschap en sciencefiction. Mijn verhalen spelen zich af in de toekomst en ik probeer te visualiseren hoe die eruit zou kunnen zien. Soms is die grauw, maar toch altijd interessant en mooi.

Adres
Je vindt de Kerkhof-galerie en beeldentuin aan de Overweersepolderdijk 24, 1442 AC in Purmerend

Deel deze pagina