Slapstick.jpg

Kijk op film: luisteren, kijken en doen!

Programma van Filmhuis Purmerend en Cultuurhuis Wherelant

Kijk op Film is een educatief programma dat in samenwerking met Filmhuis Purmerend en Cultuurhuis Wherelant tot stand is gekomen. Een combinatie van lezing, film en zelf doen! Jeannine Kooistra is filmer en filmkenner en duikt met u in de historie van de slapstick.

Komische films in het stille tijdperk

Ter ere van het 100-jarige bestaan van een van zijn bekendste films, The Kid, zijn een aantal van de films van Charlie Chaplin gerestaureerd en opnieuw uitgebracht. Een mooie aanleiding om eens in het genre te duiken van slapstick.

 


1. De lezing over slapstick in de stomme films
In de begintijd was film een vorm van entertainment voor de massa. Omdat geluid nog niet bestond, moesten de grappen in komedies heel beeldend en fysiek zijn. Charlie Chaplin werd een van de eerste wereldsterren. Jeannine zal aan de hand van veel vermakelijke fragmenten uit slapsticks van Chaplin en andere makers de ontwikkeling van het genre laten zien, zelfs tot in onze tijd.

Donderdag 10 maart
Tijd: 20.00 – 22.00 uur
Locatie: Cultuurhuis Wherelant

Schrijf je hier in


2. De filmvoorstelling van The Kid van Charlie Chaplin
In Chaplins eerste lange speelfilm krijgt zijn personage (The little Tramp) gezelschap van kindacteur Jackie Coogan. The Tramp ontfermt zich over een vondeling en laat het jongetje bij zich opgroeien. Een combinatie van hilarische komedie, ontroerend drama èn sociale kritiek.


Vrijdag 11 maart
Tijd: 20.30 – 22.00 uur
Locatie: Filmhuis Purmerend


3. De dagworkshop ‘maak je eigen slapstickfilm
Tijdens deze dag maken we onze eigen slapstick film. Het slapstickgenre is ideaal om de beeldtaal van films onder de loep te nemen. Wanneer gebruik je een close up, wanneer een totaal? Welk effect kun je met perspectief bereiken? Aan bod komen:
• Draaiboek
• Storyboard
• Camerawerk
• Acteren
• Monteren in iMovie
Aan het einde van de dag ga je naar huis met een zelfgemaakte grappige film.

Zaterdag 12 maart
Tijd: 10.00 - 16.00 uur
Locatie: Cultuurhuis Wherelant

Schrijf je hier inKosten:

- Lezing: € 12,00
- Dagworkshop: € 60,00  inclusief lunch
- Film: € 7,50 (€ 6,00 voor vrienden) te betalen aan de kassa van het Filmhuis. Bij vertoon van bewijs van deelname aan de lezing is de prijs € 5,00

 

Inschrijven:
• Voor de lezing en de workshop bij Cultuurhuis Wherelant: zie bovenstaande linkjes bij de beschrijving
• Voor de film bij Filmhuis Purmerend: www.filmhuispurmerend.nl

Deel deze pagina