220122 groepsfoto acteurs.jpg

Theaterschool voor mensen met een verstandelijke beperking

Flexibel de Theaterschool van Cultuurhuis Wherelant is een professionele 2-jarige opleiding in het ambacht acteren, speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze opleiding is uniek voor Nederland.
De opleiding is op 3 oktober 2022 van start gegaan met 12 studenten die na hun audities toegelaten zijn tot de opleiding.
Er zijn vaste lesdagen op maandag en woensdag.
Het vaste docententeam bestaat uit: Henriette ter Riet, Marianne van Zeijlen en Tim Schuitvlot. Aangevuld met gastdocenten uit de praktijk van het theater. 
Theatermaker Joan Nederlof, medeoprichter van theatergezelschap Mugmetdegoudentand is een van de gastdocenten en vaste samenwerkingspartner van Flexibel de Theaterschool van Cultuurhuis Wherelant.

Ons doel is om elke leerling de kans te geven mee te doen aan onze samenleving, kwaliteit van leven te verbeteren, te empoweren en hierdoor de kansen op passend werk te vergroten. Dit kan in de theaterwereld maar ook daarbuiten zijn. Want de vaardigheden die je leert als acteur zijn bij uitstek geschikt om eigenwaarde en zelfvertrouwen te vergroten waar je dagelijks profijt van hebt in de samenleving.
Een doel dat past in een participatiesamenleving en bij 'een levenlang leren'. 

Lesprogramma

In de opleiding komen vrijwel alle elementen van het theatervak aan bod, zoals spel, dans, zang, vormgeving maar ook een aantal ondersteunende vakken, zoals bijvoorbeeld Nederlands. De opleiding bestaat uit theorie en praktijk waarin er ruim aandacht is voor sociale vaardigheden en individueel persoonlijke ontwikkeling. Tijdens de opleiding zijn er stages en contactmomenten met de theaterwereld en wordt er nadrukkelijk samengewerkt met bestaande MBO- en HBO-kunstopleidingen.

Achtergrond

Cultuurhuis Wherelant biedt al geruime tijd programma’s aan mensen met een verstandelijke beperking. Theatergroep Flexibel maakt al 30 jaar gepassioneerd theater met mensen met een verstandelijke beperking. Er is vanuit dit vrijetijdsgezelschap én vanuit het speciaal onderwijs en zorginstellingen een toenemende behoefte om jongeren met een verstandelijke beperking, en een passie voor theater, een vervolgopleiding te kunnen bieden. Waar jongeren van de reguliere middelbare scholen kunnen kiezen voor een vervolgopleiding, valt er voor de jongeren van het Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) weinig te kiezen. De meeste leerlingen stromen daarom direct uit naar dagbesteding of werk wanneer zij 18 jaar zijn.

Samen maken wij de droom waar

Om Flexibel de Theaterschool van Cultuurhuis Wherelant te realiseren werkt Cultuurhuis Wherelant samen met veel partners; Gemeente Purmerend, Prinsenstichting, Odion, Breidablick, Martin Luther Kingschool en anderen.
Voor hun betrokkenheid zijn wij hen zeer erkentelijk.  

Meer informatie?

Neem contact op met Jantine Geels, afdelingshoofd Speciale groepen en projectleider van Flexibel de Theaterschool van Cultuurhuis Wherelant, via j.geels@wherelant.nl of via telefoonnummer (0299) 434 777.

Deel deze pagina