flamenco flexibel 4.jpg

Flamenco voor iedereen

Flexibel danst vol overgave tijdens de Flamenco Biënnale 2019

De acteurs van Theatergroep Flexibel willen zich blijven ontwikkelen in hun acteer en dansprestaties. En het liefst met anderen. Na in 2017 de voorstelling Lang & Gelukkig gespeeld te hebben, zijn ze vanaf januari 2018 dans gaan repeteren in de cursus. In juni werd de vraag gesteld vanuit de Flamenco Biënnale of de Flexibellers mee wilden denken over het Flamenco Inclusivo project. Flamenco voor iedereen! Daar is volmondig 'ja' op gezegd, omdat het een mooie kans is om samen met de dansstudenten van Lucia Marthas en onder choreografie van de Spaanse José Galán samen naar een presentatie toe te werken, die dan ook nog op tournee gaat! De Flexibellers staan dan in hun kracht en kunnen het publiek ontroeren. 

Speciaal programma tijdens Flamenco Biënnale 2019
De Flamenco Biënnale Nederland had in 2019 een speciaal inclusieprogramma ‘Flamenco voor iedereen’. Dit programma omvat, naast de voorstelling van Compañía José Galán (Sueños Reales de Cuerpos Posibles - Real Dreams, Possible Bodies) een presentatie die voortvloeit uit een intensief workshoptraject door jonge volwassen met een beperking van Theatergroep Flexibel van Cultuurhuis Wherelant Purmerend en dansdocenten in opleiding van het Lucia Marthas Institute of Performing Arts. 

In de periode van 24 januari t/m 3 februari 2019 hebben de Flexibellers opgetreden in de Purmaryn in Purmerend, Podium Mozaïek in Amsterdam, De Nieuwe Regentes in Den Haag en in het Bimhuis in Amsterdam.

Over de danser en choreograaf José Galán
‘Laat zien wat je kunt’, is het devies van danser en choreograaf José Galán (Sevilla, 1980). Voor hem is flamenco een fantastisch instrument om iedereen in beweging te krijgen. Na een carrière als danser bij Mario Maya, Antonio Canales en Sara Baras, richtte Galán zijn eigen gezelschap op om de kunstvorm toegankelijk te maken voor mensen met een beperking.

Flamenco gaat vaak ‘zigzag door de ziel’ en raakt direct het gemoed. In zijn voorstelling laat hij met danseressen Lola López (in rolstoel) en Reyes Vergara (met het syndroom van Down) de vitale kracht van flamenco voelen. In een ontroerend bewegingsspel toont hij met zijn dansers hoe de muziek de eigen, innerlijke ritmes losmaakt.

Bijzondere samenwerking
Flamenco Inclusivo is een initiatief van de Flamenco Biënnale Nederland. Een samenwerking tussen Cultuurhuis Wherelant, Lucia Marthas Institute for Performing Arts, Flamenco Biënnale Nederland, José Galán en actieve partners met expertise op het gebied van dans.

Fotocredits: Flamenco Biënnale, Annemiek Rooymans

Deel deze pagina