Faam - foto Vincent van Woerkom LR-125.jpg

Theaterschool voor mensen met een verstandelijke beperking

Flexibel |  de Theaterschool is een tweejarige acteursopleiding voor mensen met een verstandelijke beperking. Op dit moment bevindt de opleiding zich in haar pilotjaar en zoekt een professioneel team van docenten en theatermakers samen met de studenten naar de optimale onderwijsvorm. Het doel is de studenten te empoweren en te scholen in alle disciplines van het theatervak.
Flexibel |  de Theaterschool streeft ernaar om hen als gecertificeerde acteurs af te leveren aan de inclusieve samenleving, zodat ze een belangrijke rol kunnen gaan vervullen in de theaterwereld.
Flexibel | de Theaterschool is onderdeel van Cultuurhuis Wherelant in Purmerend.

Lesprogramma
In de opleiding komen de elementen van het theatervak aan bod, zoals spel, dans, zang, vormgeving.  De opleiding bestaat uit theorie en praktijk, waarin er enerzijds aandacht is voor alle theatertechnische vakken en anderzijds ruim aandacht is voor sociale vaardigheden en individueel persoonlijke ontwikkeling.
Tijdens de opleiding zijn er stages en contactmomenten met de theaterwereld. Er zijn onder andere lessen op locatie (LOL) bij Theater De Purmaryn en Dutch Music Academy in Purmerend. Ook wordt er samengewerkt met bestaande MBO- en HBO-(kunst)opleidingen.
Er zijn vaste lesdagen op maandag en woensdag.
- Maandag: spel, dans, theateryoga, zang
- Woensdag: wisselend programma met gastdocenten in een specifieke discipline (o.a. poppensel en spoken word) of les op locatie.

Theatervoorstelling
Er wordt jaarlijks een theatervoorstelling gemaakt. In mei 2023 is er gewerkt aan de voorstelling FAAM (een bewerking van Fame). De voorstelling ging op 14 mei in première in Theater Bellevue en was daarna ook te zien in de Theater de Purmaryn.
Lees hier meer over FAAM.
We gaan de theaterwereld veroveren!


Team

Het vaste team bestaat uit:
Henriette ter Riet (artistiek leider), Marianne van ZeijlenTim Schuitvlot (theaterdocenten), Jeroen Wals (zangdocent).
Aangevuld met gastdocenten uit de praktijk van het theater, waaronder Servaes Nelissen, Herman Bolten, Mitch Blaauw, Razeen Khattab, Femke Blakborn en Linda Kok.
Theatermaker Joan Nederlof, medeoprichter van theatergezelschap Mugmetdegoudentand is een van de gastdocenten én een vaste samenwerkingspartner van Flexibel | de Theaterschool.

Achtergrond
Cultuurhuis Wherelant biedt al geruime tijd programma’s aan mensen met een verstandelijke beperking. Theatergroep Flexibel maakt, onder leiding van artistiek leider Henriette ter Riet, al 30 jaar gepassioneerd theater met mensen met een verstandelijke beperking. Er is vanuit dit vrijetijdsgezelschap én vanuit het speciaal onderwijs en zorginstellingen een toenemende behoefte om mensen met een verstandelijke beperking, en een passie voor theater, een (vervolg)opleiding te kunnen bieden. Waar jongeren van de reguliere middelbare scholen kunnen kiezen voor een vervolgopleiding, valt er voor jongeren van het Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) weinig te kiezen. De meeste leerlingen stromen daarom direct uit naar dagbesteding of werk wanneer zij 18 jaar zijn.

Samen maken wij de droom waar

Om Flexibel | de Theaterschool te realiseren werkt Cultuurhuis Wherelant samen met veel partners; Gemeente Purmerend, Prinsenstichting, Odion, Breidablick, Martin Luther Kingschool en anderen.
Voor hun betrokkenheid zijn wij hen zeer erkentelijk.  

Meer informatie?

Neem contact op met Cultuurhuis Wherelant via info@wherelant.nl of via telefoonnummer (0299) 434 777.

Deel deze pagina