220122 groepsfoto acteurs.jpg

Theaterschool voor mensen met een verstandelijke beperking

Flexibel de Theaterschool is een professionele 2-jarige opleiding in het ambacht acteren, speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze opleiding is uniek voor Nederland.
De opleiding is op 3 oktober 2022 van start gegaan bij Cultuurhuis Wherelant.
Ons doel is om elke leerling de kans te geven mee te doen aan onze samenleving, kwaliteit van leven te verbeteren, te empoweren en hierdoor de kansen op passend werk te vergroten. Dit kan in de theaterwereld maar ook daarbuiten zijn. Want de vaardigheden die je leert als acteur zijn bij uitstek geschikt om eigenwaarde en zelfvertrouwen te vergroten waar je dagelijks profijt van hebt in de samenleving. Een doel dat past in een participatiesamenleving en bij 'een levenlang leren'. 

Lesprogramma
In de opleiding komen de elementen van het theatervak aan bod, zoals spel, dans, zang, vormgeving.  De opleiding bestaat uit theorie en praktijk, waarin er enerzijds aandacht is voor alle theatertechnische vakken en anderzijds ruim aandacht is voor sociale vaardigheden en individueel persoonlijke ontwikkeling. Tijdens de opleiding zijn er stages en contactmomenten met de theaterwereld. Er zijn onder andere lessen op locatie bij Theater De Purmaryn en Dutch Music Academy in Purmerend. Ook wordt er samengewerkt met bestaande MBO- en HBO-(kunst)opleidingen.
Er zijn vaste lesdagen op maandag en woensdag.
- Maandag: spel, dans, theateryoga, zang
- Woensdag: wisselend programma met gastdocenten in een specifieke discipline (o.a. poppensel en spoken word) of les op locatie.
Er wordt jaarlijks een theatervoorstelling gemaakt. In 2023 wordt er gewerkt aan de de theatervoorstelling FAAM (een bewerking van Fame). Deze gaat op 14 in première in Theater Bellevue en is op 21 mei te zien in de Theater de Purmaryn.

"We gaan de theaterwereld veroveren!"
Lees hier alles over FAAM

We gaan de theaterwereld veroveren!


Team

Het vaste team bestaat uit: Henriette ter Riet (artistiek leider), Marianne van Zeijlen en Tim Schuitvlot (theaterdocent), Jeroen Wals (zangdocent), Jantine Geels (projectleider en docent).
Aangevuld met gastdocenten uit de praktijk van het theater, waaronder Servaes Nelissen, Herman Bolten, Mitch Blaauw, Razeen Khattab, Femke Blakborn en Linda Kok.
Theatermaker Joan Nederlof, medeoprichter van theatergezelschap Mugmetdegoudentand is een van de gastdocenten én een vaste samenwerkingspartner van Flexibel de Theaterschool.

Achtergrond
Cultuurhuis Wherelant biedt al geruime tijd programma’s aan mensen met een verstandelijke beperking. Theatergroep Flexibel maakt, onder leiding van artistiek leider Henriette ter Riet, al 30 jaar gepassioneerd theater met mensen met een verstandelijke beperking. Er is vanuit dit vrijetijdsgezelschap én vanuit het speciaal onderwijs en zorginstellingen een toenemende behoefte om mensen met een verstandelijke beperking, en een passie voor theater, een (vervolg)opleiding te kunnen bieden. Waar jongeren van de reguliere middelbare scholen kunnen kiezen voor een vervolgopleiding, valt er voor jongeren van het Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) weinig te kiezen. De meeste leerlingen stromen daarom direct uit naar dagbesteding of werk wanneer zij 18 jaar zijn.

Samen maken wij de droom waar

Om Flexibel de Theaterschool te realiseren werkt Cultuurhuis Wherelant samen met veel partners; Gemeente Purmerend, Prinsenstichting, Odion, Breidablick, Martin Luther Kingschool en anderen.
Voor hun betrokkenheid zijn wij hen zeer erkentelijk.  

Meer informatie?

Neem contact op met Jantine Geels, afdelingshoofd Speciale groepen en projectleider van Flexibel de Theaterschool, via j.geels@wherelant.nl of via telefoonnummer (0299) 434 777.

Deel deze pagina