Informatie voor ouders/begeleiders

Faam Foto Vincent Van Woerkom HR 47

Over Flexibel de Theaterschool

Flexibel de Theaterschool is ontwikkelingsgerichte dagbesteding voor mensen met een (verstandelijke) beperking én een passie voor theater. Wij vinden het belangrijk om het talent van de studenten te ontwikkelen en zichtbaar te maken in de maatschappij. Dit doen we met een vast docententeam, gastlessen van professionals uit de theater-, film- en televisiewereld en veel lessen op locatie. Tijdens de gehele opleiding staat daarnaast het vergroten van sociale vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling van de individuele student centraal.

Lees meer

In september 2022 zijn de eerste studenten gestart aan onze theaterschool. Zij sloten dit intensieve jaar af met de voorstelling FAAM. De voorstelling was een samenwerking met theatergroep Mugmetdegoudentand en was te zien in theater De Purmaryn in Purmerend en in theater Bellevue in Amsterdam.

In mei 2025 is de première van de eindvoorstelling ROEM! van de eerste groep studenten aan de theaterschool. Deze vindt plaats in de grote zaal van De Purmaryn in Purmerend.

Opbouw van de opleiding

De opleiding aan de theaterschool duurt drie jaar. Twee dagen per week is er les. In het lesprogramma komen alle elementen van het theatervak aan bod zoals spel, dans, zang en theateryoga. In het tweede jaar werken de studenten aan individuele doelen, gericht op hun unieke talent. Ook maakt de student kennis met andere beroepen en werkterreinen in het theaterveld. In het derde jaar werken we toe naar een grote voorstelling. Als studenten na het derde jaar nog niet uitgeleerd zijn en zich verder willen professionaliseren, dan is het mogelijk om aan te sluiten bij Flexibel het Werktheater (dagbesteding; nog in oprichting) of kiezen voor theater in de vrije tijd bij Flexibel op zondag

Lees meer

Lesdagen

De lesdagen zijn maandag en dinsdag en de leslocatie is bij Cultuurhuis Wherelant. Ook wordt er les gegeven op locatie, bijvoorbeeld bij theater De Purmaryn in Purmerend. 

Daarnaast kan het zijn dat de student ook op andere dagen bezig is met de theaterschool. Bijvoorbeeld als er (extra) repetities zijn voor de voorstelling en de voorstellingsdag(en) zelf. Of als de student stage loopt.

Persoonlijke ontwikkeling

Behalve de lessen in het ambacht ‘theater’ werken de studenten aan hun communicatieve vaardigheden, zelfvertrouwen, omgaan met spanning en emoties. Dit versterkt hun unieke persoonlijkheid en weerbaarheid.

Voorwaarden voor deelname als student

  • De student heeft een passie en talent voor theater
  • De student heeft een WLZ indicatie, hiermee betaalt de student de kosten
  • De student is in staat om zelf het vervoer te regelen
  • Ouders/verzorgers moeten echt betrokken zijn
  • En uiteraard moet de student toegelaten zijn tot de opleiding
Barry2

Begeleiding van de studenten

Om de studenten tijdens hun opleiding aan de theaterschool op verantwoorde manier te begeleiden, werken we in samenspraak met hen met onderstaande hulpmiddelen:

  • Persoonlijke map per student met leerdoelen, talenten, persoonlijke tips en technieken om ontwikkeling te kunnen volgen
  • Docentenoverleg waarin voortgang van individuele studenten wordt besproken
  • Mentormomenten tussen individuele studenten en artistiek leider
  • Om te wennen aan het podium repeteren we regelmatig in theater De Purmaryn (‘on the job’)
  • Intimiteitscoördinator als dit nodig mocht zijn
  • Evaluatiemomenten met checklist in aanwezigheid ouders/verzorgers
IMG 1606

Over de docenten

Er is een vast docententeam dat de lessen verzorgt. Henriette ter Riet is de artistiek leider van de theaterschool en bepalend voor de inhoud en visie. Marianne van Zeijlen en Tim Schuitvlot van den Hout zijn speldocenten. Jeroen Wals is docent zang en Naomi Vis is docent dans.

Henriette, Marianne en Tim zijn ook de mentoren van de studenten. Als ouders/begeleiders zult u regelmatig met hen te maken hebben.

We werken ook met veel gastdocenten, die vanuit hun expertise in het theatervak een waardevolle aanvulling zijn op het vaste team.

P1030741bew

Nieuwe groep studenten start in 2025

De theaterschool start met een nieuwe lichting studenten in september 2025.

In februari/maart 2025 zijn er proefdagen om de nieuwe student zelf te laten ontdekken of de theaterschool echt bij hem/haar/hen past.

Daarna volgt er nog een auditie waarbij docenten onderzoeken of de theaterschool echt bij de jongere past.

Er is ook een afsluitend gesprek met de ouders/verzorgers en begeleiders. Uw betrokkenheid is van groot belang en noodzakelijk voor succes van de student.

Lees meer

Inschrijving

Als de nieuwe student na de proefdagen en auditie nog steeds enthousiast is en toelating tot de opleiding mogelijk is, volgt de definitieve inschrijving aan de theaterschool.  

Als we alle benodigde informatie hebben ontvangen, maken we afspraken over de financiering van deelname aan de theaterschool. 

De theaterschool wordt gefinancierd vanuit de WLZ of de WMO. Dit kan via een zorgaanbieder of via een PGB. Daarnaast vragen wij een jaarlijkse ouderbijdrage van 500 euro om de extra kosten te dekken.

Meer informatie?

Heb je nog vragen over de theaterschool? Neem dan contact op met de projectleider van Flexibel de Theaterschool, Jacqueline Kouwenberg. Je kunt haar bereiken via ons algemene nummer (0299) 434777 of via de mail.

Jacqueline Wit

Onze studenten in actie

Faam Foto Vincent Van Woerkom HR 50
Faam Foto Vincent Van Woerkom HR 122
Faam Foto Vincent Van Woerkom LR 126
DSC 2855
Faam Foto Vincent Van Woerkom LR 86

Meedoen in de maatschappij

Doel van de theaterschool is mensen met een (verstandelijke) beperking een volwaardige plek te geven in de samenleving. Dit kan in de theaterwereld maar ook daarbuiten zijn. Want de vaardigheden die acteurs leren zijn ook een versterking van hun persoonlijkheid. Daarbij is de unieke speelstijl van Flexibel en de uitvoering van onze studenten een welkome aanvulling op het hedendaags theateraanbod.
De bijzondere speelstijl van onze studenten komt voort uit hun unieke manier van denken. Daarom spreken wij liever van mensen met een verstandelijke vrijheid.

Achtergrond

Voor mensen met een verstandelijke vrijheid met een passie voor acteren herbergt Cultuurhuis Wherelant al ruim dertig jaar Theatergroep Flexibel, al 30 jaar geleid door Henriette ter Riet. De circa 25 acteurs van Flexibel vormen een diverse groep. Van mensen met het downsyndroom, met niet-aangeboren hersenletsel,  met een lichte verstandelijke beperking tot het niet kunnen praten. De jongste acteur is 18 jaar en de oudste is 77 jaar. Wat hen bindt is de liefde voor theater. Vanuit deze theatergroep én vanuit het speciaal onderwijs en zorginstellingen is Flexibel de Theaterschool, ontstaan.