Grensoverschrijdend gedrag
Cultuurhuis Wherelant zet zich in voor een open, veilige en transparante werk- en leeromgeving.
Grensoverschrijdend gedrag wordt vanzelfsprekend niet geaccepteerd. Toch kan het gebeuren dat iemand grensoverschrijdend gedrag ervaart. Hieronder vind je ons Protocol Grensoverschrijdend Gedrag. Dit protocol beschrijft de afspraken en procedures voor het melden van grensoverschrijdend gedrag. Bij elke melding wordt gezorgd voor een snelle en zorgvuldige aanpak.
Protocol Grensoverschrijdend Gedrag
Voor wie?
Dit protocol is van toepassing voor iedereen die betrokken is bij Cultuurhuis Wherelant:
• Werknemers
• Bestuursleden
• Raad van Toezicht
• Vrijwilligers
• Stagiaires
• ZZP’ers
• Cursisten
• Deelnemers
• Bezoekers
Wat is grensoverschrijdend gedrag?
Grensoverschrijdend gedrag is gedrag dat door iemand als ongewenst wordt ervaren of door de omgeving als onacceptabel wordt gezien. Bij grensoverschrijdend gedrag wordt iemand schade toegebracht op fysiek, mentaal of emotioneel vlak. Dat kan verbaal, non-verbaal, fysiek of digitaal zijn. Grensoverschrijdend gedrag kan verschillende vormen aannemen, waaronder:
• Discriminatie
• Intimidatie
• Seksuele intimidatie
• Agressie of geweld
• Pesten of buitensluiten
Wat is het doel van dit protocol?
Cultuurhuis Wherelant zet zich in voor een open, veilige en transparante werk- en leeromgeving. Grensoverschrijdend gedrag wordt vanzelfsprekend niet geaccepteerd. Toch kan het gebeuren dat iemand grensoverschrijdend gedrag ervaart. Dit protocol beschrijft de afspraken en procedures voor het melden van grensoverschrijdend gedrag. Bij elke melding wordt gezorgd voor een snelle en zorgvuldige aanpak.
Wat te doen bij (ervaren van) grensoverschrijdend gedrag?
a. We verwachten van iedereen dat je elkaar aanspreekt als je iets ziet dat als grensoverschrijdend gedrag ervaren wordt. Dat kan helpen om incidenten te voorkomen.
b. Je kunt grensoverschrijdend gedrag intern melden bij de directeur-bestuurder (Eveline Tijmstra). Dit kan mondeling, schriftelijk of digitaal via e.tijmstra@wherelant.nl of 0299-434 777
c. Hoewel grensoverschrijdend gedrag bij voorkeur intern gemeld worden, kan iedereen bij ervaren van grensoverschrijdende gedrag zich wenden tot een externe vertrouwenspersoon De externe vertrouwenspersoon van Cultuurhuis Wherelant is Rina van Rooij; bereikbaar via 06-53 63 90 24 en via rinavanrooij@hotmail.com
Rina van Rooij is externe vertrouwenspersoon van meerdere maatschappelijke en culturele organisaties in Purmerend, waaronder Spurd, Clup Welzijn, NKT theaterschool, AOP en Muziekschool Waterland.
d. Kun je of wil je geen gebruikmaken van bovenstaande mogelijkheden dan kun je ook bij een vertrouwenspersoon van Mores terecht. Mores is het steun- en adviespunt grensoverschrijdend gedrag voor de culturele, creatieve en mediasector. Mores heeft diverse vertrouwenspersonen, die per mail en via WhatsApp bereikbaar zijn. De contactgegevens vind je op: mores.nl/steun-nodig
Wat doet een externe vertrouwenspersoon?
De externe vertrouwenspersoon zal in eerste instantie proberen de melding zelfstandig af te handelen. Indien nodig kan hij/zij een deskundige inschakelen of de melder daarnaar verwijzen. Indien sprake is van een vermoeden van een strafbaar feit wordt er een melding gedaan bij de politie.
De vertrouwenspersoon biedt de mogelijkheid om in vertrouwen over grensoverschrijdend gedrag in gesprek te gaan met slachtoffer en/of beschuldigde en onderzoekt de eventuele vervolgstappen die genomen moeten worden. De stappen gebeuren altijd met instemming van de melder. De vertrouwenspersoon brengt ten alle tijden verslag uit aan de directie. Dat kan geanonimiseerd. Er wordt altijd gekeken of het beleid moet worden aangepast. Bij ernstige zaken kan een sanctie worden overwogen. Dit kan zijn uitsluiting van deelname, een berisping, een schorsing of ontslag.
De vertrouwenspersoon vervult adviserende en bemiddelende taken, te weten:
• Eerste opvang van en advisering aan de melder met als doel gezamenlijk een mogelijke oplossing te vinden. De vertrouwenspersoon is gehouden de anonimiteit van de melder te allen tijde te waarborgen en zal alleen met uitdrukkelijke instemming van haar/hem in overleg met anderen treden.
• Hulp bieden aan de melder bij het indienen van een officiële klacht. Dit geschiedt wanneer het voorgaande niet tot een voor de melder bevredigende oplossing heeft geleid, maar ook wanneer de melder ondanks een goede oplossing alsnog besluit een klacht in te dienen.
• Bieden van nazorg. Nazorg richt zich hoofdzakelijk op het voorkomen dat de medewerker wordt lastiggevallen op de werkplek op grond van het feit dat hij een klacht heeft ingediend.
De vertrouwenspersoon is bevoegd om bij een ontvangen klacht te bemiddelen, en is gerechtigd tot het inwinnen van al die informatie, die voor een verantwoorde uitoefening van zijn/haar taak noodzakelijk is:
• De vertrouwenspersoon houdt een registratie bij van aan hem/haar ter kennis gebrachte (voorgenomen) klachten en brengt hierover jaarlijks vertrouwelijk en geanonimiseerd verslag uit aan de directie;
• De vertrouwenspersoon is voor de uitoefening van diens taak verantwoording verschuldigd aan de directie van de betrokken organisatie;
• Tevens ontvangt de vertrouwenspersoon de adviezen van de klachtencommissie plus de directiebesluiten over de te nemen maatregelen op grond van de adviezen van de klachtencommissie;
Hoe wordt dit protocol toegankelijk gemaakt?
De inhoud van dit protocol is voor iedereen toegankelijk via de website van Cultuurhuis Wherelant onder Spelregels en Procedures.
(wherelant.nl/grensoverschrijdendgedrag)