Kijk op film - Scandinavische film

Film

Filmlezing

In Scandinavië worden hele goede films gemaakt. Maar waarom zijn deze films zo goed? Hoe worden bijvoorbeeld de lagen in het scenario over en door elkaar heen geschoven? Hoe realistisch is het spel en hoe worden filmische middelen gebruikt?
Al deze elementen gaat Petra van Lint aan de hand van fragmenten aan uitleggen. 

De nadruk ligt op de Deense films krijgen de nadruk in de lezing, aangezien er juist in Denemarken veel grote en bekende films zijn uitgekomen.
De Skyldige van de Deen Gustav Möller is een geweldige film, terwijl de thriller zich slechts op één locatie afspeelt in een telefooncentrale. Hoe knap is het als de filmmaker met zo’n ruimte een hele spannende film kan maken.
De Deen Thomas Vinterberg heeft met Festen,  Jagten en Druk (2020) grote naam gemaakt en ook zijn acteurs kregen grote faam: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Trine Dyrholm, Paprika Steen. Zij speelden vervolgens ook in andere grote films en series of gingen zelf regisseren. Trine Dyrholm kreeg veel prijzen voor beste actrice bijvoorbeeld voor de succesvolle serie The legacy en de film Queen of hearts. In 2020 ging de publieksprijs op het Rotterdam filmfestival naar de actiekomedie Riders of Justice van de Deen Anders Thomas Jenssen. 

Maar we kijken ook naar Zweedse, Noorse en Finse films. De Fin Aki Kaurismäki brak al in 1990 door met zijn film Het meisje van de luciferfabriek. En uit Zweden kennen we het werk van Ruben Östlund: The Square en The triangle of Sadness; beide echt filmhuisfilms van formaat, die ook in Nederland vele bezoekers trokken. Een mooie aanvulling is het Zweedse kassucces Een man die Ove heet van Hannes Holm. En uit Noorwegen komt de beelden film Utoya over het waargebeurde verhaal uit 2011 waar 500 jongeren op een zomerkamp werden aangevallen door een rechtsextremist, omdat zij lid zijn van de Noorse arbeiderspartij. Een spannende film, die afschuwelijk verdrietig voelt omdat de gebeurtenis daadwerkelijk gebeurd is. We kijken bij al deze films hoe de filmische middelen de beleving van de kijker sturen en beïnvloeden.

De lezing is dit keer op een zondag en bestaat uit twee delen, onderbroken door een van de te bespreken films. Samen met wat Scandinavische hapjes / lekkernijen, koffie en thee zullen we er een mooie filmdag van maken, waar je gevuld en geïnspireerd vandaan komt.

Programma
11.30 uur filmlezing
13.00 uur lunch
13.30 uur ‘Een man die Ove heet’ hele speelfilm kijken
15.00 uur filmlezing
15.30 uur einde

Kijk op film is een samenwerking met Filmhuis Purmerend
De lezing en de film vinden plaats in het Filmhuis: Kerkstraat 11, 1441 BL Purmerend

Deel deze pagina