Promo lange slider

FAAM

Co-productie tussen Flexibel|de Theaterschool en mugmetdegoudentand
Nieuwe theaterproductie FAAM door acteurs met en zonder verstandelijke beperking

Op zondagmiddag 14 mei 2023 ging in Theater Bellevue in Amsterdam de theaterproductie FAAM in première. FAAM is een co-productie tussen mugmetdegoudentand en Flexibel | de Theaterschool. Deze school is de allereerste en enige Nederlandse theateropleiding voor mensen met een verstandelijke beperking. FAAM is gebaseerd op de legendarische film Fame en op de persoonlijke ervaringen van de acteurs. Op zondag 21 mei was de voorstelling ook te zien in Theater de Purmaryn in Purmerend.

De cast van FAAM bestond uit elf studenten en Marianne van Zeijlen, Tim Schuitvlot-van den Hout , Dick van den Toorn, Alix Adams en Joan Nederlof.

Verstandelijke vrijheid
In FAAM worden een aantal mensen gevolgd die hartstochtelijk graag op een podium willen staan. Het zijn allerlei soorten mensen; dik, dun, getalenteerd, slim, saai, bovenmatig behaard, aardig, analfabeet, rijk, grappig, lief en ga zo maar door. Individueel zijn ze heel verschillend, maar er is een ding dat hen bindt. Ze willen allemaal worden toegelaten tot de allereerste Nederlandse theaterschool voor mensen met verstandelijke vrijheid!
‘Wanneer we inclusiviteit serieus nemen en mensen met een beperking meer op het toneel of de televisie willen zien, kunnen ze maar beter opgeleid zijn!’ (Joan Nederlof).

ConnActing
De gemêleerde cast van FAAM werkt met de door theatermaker Henriëtte ter Riet ontwikkelde speelstijl ConnActing. Dit is een vorm van acteren waarbij acteurs met en zonder beperking in samenspel met publiek en een spelende regisseur tot magische momenten komen.
‘Mijn streven is Carré, maar ik kan ook patat bakken’ (Michiel de Laet, student Flexibel | de Theaterschool)

Over Flexibel | de Theaterschool
Flexibel |de Theaterschool is een tweejarige acteursopleiding voor mensen met een verstandelijke beperking. Op dit moment bevindt de opleiding zich in haar pilotjaar en zoekt een professioneel team van docenten en theatermakers samen met de studenten naar de optimale onderwijsvorm. Het doel is de studenten te empoweren en te scholen in alle disciplines van het theatervak. Flexibel | de Theaterschool streeft ernaar om hen als gecertificeerde acteurs af te leveren aan de inclusieve samenleving, zodat ze een belangrijke rol kunnen gaan vervullen in de theaterwereld. Flexibel | de Theaterschool is onderdeel van Cultuurhuis Wherelant in Purmerend.

Over mugmetdegoudentand
mugmetdegoudentand is een eigenzinnig Amsterdams cultureel collectief meer dan 37 jaar succesvol theater en af en toe televisie maakte. Het artistieke team van mugmetdegoudentand bestaat uit Joan Nederlof, Lineke Rijxman en Marcel Musters. Eind juni 2023 hield de Mug na 38 jaar op te bestaan.

Cast
Lois Bergen, Michiel de Laet, Joan Nederlof, Destheny Osei-Owusu, Sonja de Nie, Tim Schuitvlot-van den Hout, Tamara Hermes, Dick van den Toorn, Prince Betorina, Henriette ter Riet, Pascalle Janssen, Alix Adams, Willem Tokkie, Marjolein Meinen, Danique van den Bos, Marianne van Zeijlen, Jelger Knol

Creatief team
Script en regie Joan Nederlof, Henriette ter Riet
Spel Marianne van Zeijlen, Tim Schuitvlot-van den Hout
Zang Jeroen Wals
Dans Naomi Vis
Muziek Nick Veanz
Toneelbeeld Creatief team
Poppen Servaes Nelissen
Kostuums Tim Schuitvlot-van den Hout
Kostuums Cyrano Theater Rotterdam
Lichtontwerp Bas van Koetsveld

Crew
Techniek licht Asger Moeselaar
Techniek geluid Tenzin Leerdam
Uitvoer decor Evert van der Meulen
Programmaboekje Mart van den Hout-Schuitvlot
Scenefoto's Vincent van Woerkom
Pr & publiciteit Jessica Tepe, Anemoon Utens en Frank van der Schaar

Productie
Productieleiding Wendy van Os
Projectleider Jantine Geels
Producent mugmetdegoudentand en Cultuurhuis Wherelant

Deel deze pagina