Faam - foto Vincent van Woerkom LR-89.jpg

Voor ouders / begeleiders

Flexibel de Theaterschool is ontwikkelingsgerichte dagbesteding voor mensen met een (verstandelijke) beperking én een passie voor theater. Wij vinden het belangrijk om het talent van de spelers te ontwikkelen en zichtbaar te maken in de maatschappij. Dit doen we met een vast docententeam, gastlessen van professionals uit de theater-, film- en televisiewereld en veel lessen op locatie. Tijdens de gehele opleiding staat daarnaast het vergroten van sociale vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling centraal.

Opbouw van de opleiding
De opleiding aan onze school duurt drie jaar. Er wordt twee dagen per week lesgegeven. Alle elementen van het theatervak komen aan bod, zoals spel, dans, zang en theateryoga. In het tweede jaar wordt er gewerkt aan individuele doelen, gericht op het unieke talent van iedere student. In het derde jaar werk je toe naar een grote voorstelling. Als je na het derde jaar nog niet uitgeleerd bent en je wilt je verder professionaliseren dan kun je je aansluiten bij Flexibel het Werktheater (dagbesteding) of kiezen voor theater in je vrije tijd bij Flexibel op zondag. (Link naar meer info over lesprogramma, zie pagina onderin)

Meedoen in de samenleving
Doel van de Theaterschool is mensen met een (verstandelijke) beperking een volwaardige plek te geven in de samenleving. Dit kan in de theaterwereld maar ook daarbuiten zijn. Want de vaardigheden die je leert als acteur zijn ook een versterking van je persoonlijkheid, Daarbij is de unieke speelstijl van Flexibel en de uitvoering van onze studenten een welkome aanvulling op het hedendaags theateraanbod. (verwijzing FAAM theaterkrant)
De bijzondere speelstijl van onze studenten komt voort uit hun unieke manier van denken. Daarom spreken wij liever van mensen met een verstandelijke vrijheid. (link naar visie)

Aanmelden voor de Theaterschool
De theaterschool start met een nieuwe lichting studenten in september 2025.
Daarom organiseren we op woensdag 23 oktober 2024 een open dag voor nieuwe studenten. Op deze dag kun je kennis maken met de theaterschool, de studenten en de docenten. Ook kun je theaterworkshops volgen. Aan de invulling van het definitieve programma wordt nog gewerkt, maar je kunt je wel al opgeven voor deze open dag.
Klik hier om je (per mail) aan te melden voor de open dag op 23 oktober 2024. 

In februari/maart 2025 zijn er proefdagen om de nieuwe student zelf te laten ontdekken of de Theaterschool echt bij hem/haar/hen past.
Daarna volgt er nog een auditie waarbij docenten onderzoeken of de Theaterschool echt bij de jongere past.

Voor vragen over de Theaterschool kun je contact opnemen met de projectleider Jacqueline Kouwenberg: j.kouwenberg@wherelant.nl

Voorwaarden voor inschrijving
*Je hebt passie voor theater
*Je wilt je talent ontwikkelen
*Je houdt van mensen
*Je hebt een actieve werkhouding
*Je hebt een WLZ indicatie
*Je kunt zelf het vervoer regelen
*Je ouder/verzorger moet echt betrokken zijn

Lesdagen (onder voorbehoud)
maandag en woensdag + ca 5 extra dagen

Leslocatie
Cultuurhuis Wherelant, Purmerend.
Of op locatie, bijvoorbeeld theater de Purmaryn.

Flexibel de Theaterschool:  het begin
In september 2022 begonnen de eerste studenten aan onze Theaterschool. Zij sloten dit intensieve jaar af met een voorstelling; FAAM. De voorstelling was een samenwerking met theatergroep Mugmetdegoudentand en was te zien in Theater de Purmaryn en in Theater Bellevue in Amsterdam.

Samen maken wij een droom waar
Om Flexibel de Theaterschool te realiseren werkt Cultuurhuis Wherelant samen met veel partners; Gemeente Purmerend, Prinsenstichting, Odion, Edulife, Breidablick, Martin Luther Kingschool, Theater de Purmaryn en vele anderen. Voor hun betrokkenheid zijn wij hen zeer erkentelijk.

 

De Theaterschool heeft een vliegende start gemaakt dankzij de bijdragen van:
> Provincie Noord-Holland
> Rabo Versterkt
> Het Cultuurfonds
> Fundatie van den Santheuvel, Sobbe
> Stichting Dioraphte
> Stichting Mundo Crastino
> Technoberg e.a.

Meer informatie?
Neem contact op met Jacqueline Kouwenberg, Projectleider Speciale groepen via j.kouwenberg@wherelant.nl of via telefoonnummer (0299) 434 777.